Monitoring

MONITORING GAS (WATER) ELEKTRA CO2

Stichting Energy Challenges heeft 2 monitoringssystemen om leerlingen en docenten inzicht te geven van het energieverbruik van de school.

De slimme meters van de school worden uitgelezen door ons systeem en in beeld gebracht in ons digitale dashbord zodat we op elk moment van de dag exact kunnen zien wat er aan gas en elektra en soms ook water, wordt verbruikt.

Als leerlingen dan acties inzetten om energie te besparen zien ze dan ook direct wat voor effect dat heeft en zij zullen daardoor extra gestimuleerd worden om nog creatiever te zijn en nog meer te besparen.

In de afgelopen 10 jaar dat Energy Challenges actief is in Nederland en in inmiddels 6 andere EU-landen wordt er door de scholen meestal meer dan 15% bespaard op de energierekening.

Naast monitoring van het verbruik van energie kan er nu ook via een digitaal dashbord gekeken worden wat het CO2 niveau in een ruimte is. Immers, de hoeveelheid CO2 in de lucht is van vele factoren afhankelijk. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn daarbij van belang. De CO2 meters die Energy Challenges gebruikt in combinatie met het dashbord meten ook deze waarden.

Door de gratis lespakketten op verschillende niveaus leren docenten en leerlingen hoe ze in hun klas de CO2 waarden onder controle kunnen houden zonder overbodig energie te verspillen. Immers, stoken voor de mussen is geen goed idee!

Meer weten over beide systemen, neem dan een kijkje op de verschillende pagina’s voor het monitoren van gas, water en elektra en CO2.

Op deze pagina zetten we de mogelijkheden voor u op een rijtje. Bent u op dit moment bezig met de aanschaf van de CO2-meters, lees dan snel verder:

Direct naar de monitoring tools? Klik dan op één van de volgende knoppen:

Energie Manager Online

Bij Energy Challenges werken we met onze Energie Manager Online (EMO). Dit is een monitoringssysteem, waarop verschillende slimme meters zijn aangesloten. Denk aan gas, elektra, maar ook aan water én nu dus ook de CO2-meters. Docenten en leerlingen kunnen elke minuut van de dag inloggen om het verbruik te bekijken. Bij Energy Challenges gebruiken we deze gegevens voor de energiebewustwordingscampagnes op scholen. Door bewust te zijn van het verbruik, wordt het eenvoudiger om stappen te zetten om dit omlaag te krijgen. We zien gemiddeld bijvoorbeeld een besparing van zo’n 15% op de energierekening van de deelnemende scholen.

Slechte ventilatie

Matige ventilatie

Goede ventilatie

CO2-meters & EMO

De CO2-meters in de klaslokalen sluiten we ook aan op dit systeem. Het loggen van de data – zoals het ministerie voorschrijft – is dan automatisch geregeld. Daarnaast kunt u eenvoudig de cijfers uitlezen, hier conclusies aan verbinden én waar nodig actie ondernemen. Overschrijden de waardes per klas de norm, dan ontvangt een aangewezen persoon - zoals directeur, conciërge of beheerder van het schoolgebouw - een mailtje. In deze mail die ’s ochtends wordt verzonden, ziet u meteen in welke klas en om hoe laat de meter in het rood heeft gestaan. Hierdoor zijn trends makkelijker waarneembaar en kan een probleem sneller en gericht aangepakt worden. Dat kan zelfs al met gedragsveranderingen.

AirCheq Touch Base

De AirCheq Touch is voorzien van een hoogwaardige dualbeam Co2 sensor.
De AirCheq Touch voldoet aan alle eisen van het bouwbesluit 2012 / subsidieregelingen:

  • Eenvoudig te bedienen
  • Eigen grenswaarden instellen
  • Export data naar PC (7000 metingen)
  • Inclusief tafeltandaard
Technische Specificaties
Afmeting 96 x 86 x 32 (mm)
Aansluiting Micro-USB
Co2 sensor CM1107N NDIR Dualbeam incl. autokalibratie
Bereik 400-5000 ppm
Nauwkeurigheid 3% / 50ppm
Temperatuur
Bereik -10°C - 50 °C
Nauwkeurigheid ±0.3°C
Luchtvochtigheid
Bereik 0-95%
Nauwkeurigheid 2%
Algemeen
Data opslag 7000 metingen
Alarmering instellen Ja
Netwerk Specificaties Wifi 2.44 GHz
Gewicht 200g
Garantie 2 jaar
Display 76 x 52 (mm) Color TFT screen met touchscreen
Meegeleverd USB kabel+adapter, handleiding, tafelstandaard
Artikelnummer 8720299545656

Zo werkt het

U koopt bij ons voor de hele school een compleet pakket. Wij sturen de CO2-meters naar u toe met een duidelijke instructie hoe de meter verbonden moet worden met het wifi-netwerk van school. Deze handeling is erg eenvoudig en heel snel uit te voeren. Daarna is het een kwestie van de meter in de klas te plaatsen en de stekker in het stopcontact te stoppen. Wilt u liever de hele installatie aan ons overlaten? Neem dan even contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Bij elke meter ontvangt u een instructie hoe er ingelogd kan worden op ons online monitoringssysteem zodat docenten dat samen met de leerlingen kunnen doen.

Dit kost het

Per CO2-meter bedragen de aanschafkosten 249,- euro. Daarnaast betaalt u voor de CO2-monitoringsmodule. Deze kost per school met maximaal 20 CO2-meters € 365,- per jaar. Zijn er op de school meer dan 20 meters dan berekenen we een toeslag van € 15,75 per meter per jaar. (én bespaart u vooral heel veel tijd, omdat de CO2-meters niet één voor één hoeven uitgelezen te worden). Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. 
(Van de 249,- euro voor de CO2-meter ontvangt u via de lumpsum zo’n 150,- euro retour van het ministerie van OCW.)

Voor scholen die deelnemen aan de Energy Challenges berekenen we geen kosten voor EMO, zij betalen alleen de aanschafkosten van de CO2-meters.

De levertijd is tussen de 6 en 8 weken.

Voordelen op een rijtje

We zetten de voordelen van het gebruik van CO2-meters en EMO nogmaals voor u op een rijtje:

  • Eenvoudig uitlezen van data via EMO. Het systeem is zelfs zo eenvoudig, dat basisschoolleerlingen de data kunnen beoordelen. In deze simpele interface heeft u alle (verbruiks)data voorhanden;
  • Eén overzicht per school waarbij elke klas afzonderlijk te zien is. Met daarbij de waardes van CO2, temperatuur en luchtvochtigheid. 
  • Geen gedoe met laptops en kabels om CO2-meters uit te lezen én geen discussie over wie dat gaat doen;
  • Elke dag een overzicht van de gemeten kritieke waarden tussen 8:00 uur en 17:00 uur, zodat er gemakkelijk trends waarneembaar zijn en er actie op kan worden ondernomen.

Meer informatie

Wilt u daarnaast meer doen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing bij u op school? Laat ons dan een Energy Challenges Campagne op school organiseren.

Op www.energychallenges.eu ziet u zelfs de resultaten van alle deelnemende scholen. De eerste resultaten zijn uit de covid-19 periode, waardoor veel schommelingen door ventilatie in de verbruikscijfers zichtbaar zijn. Kijkt u maar eens en vergelijk een paar scholen bijvoorbeeld in Noord-Holland.

Heeft u vragen - over de CO2-meters en EMO of over het complete aanbod van Stichting Energy Challenges – neem dan contact op met: Stichting Energy Challenges:
085-0230342 of stuur een mail aan: info@energychallenges.nl