Nieuwsflits

Januari was direct weer een drukke en inspirerende maand voor het Energy Challenges-team. De maand ging dan ook in een flits voorbij. Wat hebben we allemaal gedaan?

We sloten de maand af met de Nationale Onderwijsbeurs (NOT) in de Jaarbeurs. Hier waren wij voor het eerst te vinden met een eigen stand. Bij ons kon je "vinden, doen en financieren". Wat bedoelen we daarmee? Lees het hieronder.

We wijzen jullie graag op Het Groene Lint van Licht. Het Groene Lint van Licht is een tof initiatief van Klimaatinnovators. Leerlingen worden uitgedaagd om met 'schone' energie een groen LED lampje te laten branden tijdens World Earth Hour Day.

Erasmus+ heeft opnieuw twee subsidie aanvragen van Energy Challenges gehonoreerd. Aankomende tijd gaan we een website ontwikkelen met workshops om slimmer om te gaan met energie in de klas. Daarnaast gaan we leerlingen inspireren om te kiezen voor techniekonderwijs door EnergieStudenten naar scholen te sturen.

Als laatste sloot de Pater Eymard deze maand haar Energy Challenge succesvol af. Wethouder Bouke de Bruin van Gemeente Land van Cuijk kwam om de resultaten van de campagnes te bekijken en was onder de indruk.

NOT 2023

Twee weken geleden stond de week van team Energy Challenges in het teken van de NOT. Dinsdag tot en met zaterdag stonden wij in een afwisselende samenstelling in onze stand. Samen met KlimaatInnovatorsNL en Maze Subsidies kon je bij onze stand alles over (duurzaamheids)onderwijs "vinden, doen en financieren".

Vinden
Klimaatinnovators heeft een platform opgericht waar je allerlei initiatieven om les te geven voor een betere wereld kunt vinden. Hun website is het loket waar alle klimaat- en SDG (Sustainable Development Goals) gerelateerde initiatieven samenkomen, zowel digitaal als fysiek. Passend bij elke fase van het curriculum. Zo hoef je als docent geen tijd meer te besteden aan een online zoektocht naar een inspirerend onderwijsinitiatief over duurzaamheid. Je kunt filteren op onder andere SDG, regio en onderwijsniveau. Zo vind je makkelijk en snel het initiatief dat het beste bij jou past.

Doen
Energy Challenges en Het Groene Lint van Licht zijn twee initiatieven die je kunt doen in het klaslokaal. Beide zijn bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met de energietransitie.

Financieren
MAZE subsidies helpt onderwijsinstellingen met het navigeren door het doolhof van subsidieland. Heb je een leuk idee voor jouw onderwijsinstelling of wil je meedoen aan de Energy Challenges? Dan helpt MAZE subsidies je met uitzoeken op welke subsidie je aanspraak kunt maken en met het indienen van de aanvraag zelf.

We kijken terug op een inspirerende week. We hebben erg genoten van alle gesprekken.

AALP8582

Het Groene Lint van Licht

Het Groene Lint van Licht is een van de initiatieven van stichting Sustainable@, waarbij scholen en duurzame ideeën worden samengebracht. Kinderen maken op een leuke, uitdagende manier kennis met de energietransitie. 

Kinderen leren tijdens de eerste sessie de basis: waarom heeft iedereen het over klimaatverandering? En wat heeft energie hiermee te maken? Vervolgens gaan de leerlingen zelf experimenteren met het opwekken van ‘schone’ energie! Het doel is om met ‘schone’ energie LED lampjes te laten branden.

Is het jou gelukt om Ledtie te laten branden?! Deel het met #ledtiechallenge op tiktok, instagram of facebook en laat het aan iedereen zien! Op 25 maart tijdens World Earth Hour bekijken we alle toffe inzendingen en wordt er tijdens een online evenement teruggeblikt.

Voor scholen is de tijdsbesteding 3 klassikale uren over een periode van 1 tot 2 maanden. Brabant geeft Energie maakt het mogelijk voor ons om in heel Brabant gratis LED lampjes uit te delen. Bestel ze snel via de site en ga aan de slag!

 Ledtie Groene Lint van Licht

Workshops om slimmer om te gaan met energie in de klas

Slimmer omgaan met energie in de klas. Daar zet Energy Challenges zich al 10 jaar voor in. Veel scholen werken met een thema per periode. Meestal geldt er één thema voor alle klassen. De Energy Challenges-campagne is alleen voor de bovenbouw. Op veler verzoek gaan wij nu ook workshops voor de onderbouw ontwikkelen. We bundelen de krachten met Raseiniai district Ariogala kindergarten en Stichting 1801 om workshops te ontwikkelen voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Docenten kunnen deze workshops zelf met hun leerlingen doen in het klaslokaal.

Erasmus+ vindt dit ook een aansprekend initiatief en daarom hebben wij een subsidie ontvangen om de workshops uit te werken.

Leerlingen inspireren om te kiezen voor techniekonderwijs

Schermafbeelding 2023 02 10 143016

Energy Challenges vindt het belangrijk om leerlingen klimaatbewuster te maken, maar ook om ze stimuleren om vaker voor een technische vervolgopleiding te kiezen. Om de energietransitie voor elkaar te krijgen hebben we namelijk heel wat technisch opgeleide, slimme koppen nodig.

Daarom werken we samen met EnergieStudent. EnergieStudent verbindt ondernemende studenten aan opdrachtgevers in de energietransitie. Deze ondernemende studenten volgen allemaal een opleiding op het gebied van klimaat en de energietransitie. EnergieStudenten verzorgen verschillende schoolbezoeken voor Energy Challenges. Ingrid Kloosterman, Directeur-bestuurder Energy Challenges, legt uit "onbekend maakt onbemind. Daarom is het belangrijk om leerlingen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met technische onderwerpen zoals energie. Ook hebben veel kinderen onterecht het beeld dat een technische opleiding lastig is. De EnergieStudenten zijn benaderbaar en vormen een inspiratiebron voor jongere leerlingen. Zo maken de leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met studies en beroepen van de toekomst. We verwachten dat leerlingen hierdoor sneller geneigd zijn een technische vervolgopleiding te volgen."

Ook Erasmus+ steunt deze aanpak. Erasmus+ heeft onlangs een subsidie toegekend aan Energy Challenges, EnergieStudent en twee internationale partners Eifi Tech en Local Energy Agency Spodnje Podravje. De aankomende drie jaar gaan wij zo veel mogelijk EnergieStudenten inzetten om zo veel mogelijk leerlingen te inspireren.

Pater Eymard in Stevensbeek heeft flink wat energie bespaart

De Pater Eymard in Stevensbeek heeft de afgelopen weken deelgenomen aan de Energy Challenges. De verschillende teams hebben het energieverbruik van de school nauwkeurig onderzocht: staat de verwarming in de gymzaal wel uit? Staan de lampen in lokalen die leegstaan wel uit? Kan de verwarming niet een graadje lager? Alle ingrepen samen hebben een besparing van €1.818,- opgeleverd.

Daarnaast heeft een van de teams zich gericht op zuinig omgaan met de papieren handdoekjes. Ze hebben een mooie presentatie gegeven aan de andere groepen waarin ze vertelde dat één papieren handdoekje genoeg is om je handen mee te drogen. Het resultaat? De schoonmaakster merkte zelfs op dat ze normaal wel 4 zakken afval per week opruimt bij de toiletten. Sinds kort is dat er slecht 1!

Wethouder Bouke de Bruin van Gemeente Land van Cuijk heeft de school bezocht en alle resultaten met van de enthousiaste leerlingen bekeken. Ze was onder de indruk van het enthousiasme van de leerlingen en de indrukwekkende resultaten. Alle leerlingen kregen een officieel certificaat van deelname om de Energy Challenges mee af te sluiten.

 Doen jullie ook mee?

Scholen kunnen zich weer aanmelden voor de Energy Challenges. Er is geen vaste startdatum voor ons project. We kunnen individueel afstemmen wat het beste bij jouw school past. Wil je Energy Challenges graag combineren met thematisch werken of bijvoorbeeld inzetten als speciaal project in een jubileumjaar? Dat kan zeker!

De vaste elementen tijdens de Energy Challenges zijn natuurlijk: een spetterende kick-off, bezoekjes van onze Razende Reporters die de leerlingen motiveren en enthousiasmeren en een leuke finale. Ook sluiten we onze Energiemanager Online aan om het energieverbruik te monitoren. Daarnaast gaan we met de leerlingen op energie-inspectie door de school. Voor de rest kunnen we het project naar wens invullen.

Neem vrijblijvend contact op met Energy Challenges: bel 085-0230342 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan maken we een afspraak om kennis te maken.

clouds-opacity
Image