Energie besparen

Het is herfst en de winter komt eraan. De lampen branden weer langer en ook de verwarming gaat af en toe weer aan. De winter is de periode waarin de meeste energie wordt verbruikt. De aanloop naar de winter is dus hét moment om kinderen bewust te maken van de invloed die zij hebben op het energieverbruik op school. Je vindt onderaan onze nieuwsbrief hoe je jouw groep kunt opgeven voor de Energy Challenges.

De afgelopen weken hebben zo'n 150 leerlingen uit Friesland, Flevoland, Noord-Holland en Noord-Brabant deelgenomen aan de Energy Challenges. Deze leerlingen gaan goed voorbereid de winter in! In deze nieuwsbrief is een van de leerlingen aan het woord: Yuna. Hij vertelt over zijn ervaringen met Energy Challenges.

Verder nodigen we je van harte uit voor ons 10-jarig jubileum op 18 november in Groningen. Het programma en de link om je in te schrijven vind je hieronder. 

Naast ons reguliere Energy Challenges campagne zetten wij onze kennis van duurzaamheidsonderwijs ook op verzoek in. Deze keer voor Mazars Accounts & Advieurs. We hebben een leerzaam en leuk programma gemaakt voor hun Mazars Education Day.

Energizer aan het woord

nieuwsbrief foto 

Yuna, een leerling uit groep 7/8 van Ecologische basisschool de Verwondering, heeft de afgelopen acht weken samen met drie andere teamgenoten hard gewerkt aan een campagne over batterijen. Ze willen dat mensen hun batterijen gescheiden weggooien en vaker kiezen voor oplaadbare batterijen. Zijn team heeft hier een eigen website over gemaakt. We hebben Yuna een paar vragen gesteld na de finale van de Energy Challenges.

Wat vond je van het project?
“Ik vond het leuk! Ik vond het heel tof om zelf een website te bouwen. Ik voelde me echt een ondernemer die een eigen bedrijf opzet. We moeten nog meer promotie voor onze website maken zodat iedereen er naartoe gaat.

Het samenwerken vond ik ook leuk. Je leert elkaar beter kennen en kunt veel van elkaar leren. Bijvoorbeeld met de website, onze eerste versie was mislukt. Toen moesten we een andere website vinden waar je je eigen website op kon maken. Dat hebben we samen opgelost.”

 

Waar kwam jullie idee vandaan?
“De juf noemde een paar voorbeelden. Ik vond het een leuk idee om iets met batterijen te doen. Toen heb ik er zelf van gemaakt dat mensen vaker oplaadbare batterijen moesten gebruiken. Want door oplaadbare batterijen te gebruiken bespaar je. In batterijen zitten allerlei kostbare materialen. Als je die gewoon weggooit bij het restafval dan wordt alles verbrand. Je kunt ze beter apart weggooien. Of oplaadbare batterijen gebruiken zodat je ze niet weg hoeft te gooien.”

Wat doe je zelf om energie te besparen?
“Ik probeer nu echt korter en kouder te douchen. En stekkers vaker uit het stopcontact halen.”

10-jarig jubileum - kom jij ook?

jubileum

Energy Challenges viert op 18 november haar 10-jarig jubileum in 't Feithuis in Groningen. We hebben een afwisselend programma samengesteld. Kom jij ook?

Programma
13:00 Inloop
13:30 Start van het programma
13:30 Welkom door Ingrid Kloosterman, directeur Stichting Energy Challenges
13:35 Facilitator Chris Ashe: Introductie van de gasten en uitleg van het programma
13:40 Gedeputeerde Provincie Groningen Melissa van Hoorn toespraak: Het belang van energie-uitdagingen
13:50 Hoogtepunten door Daniëlle Eerenberg: Wat hebben we in 10 jaar bereikt met Energy Challenges en wat zit er in de pijplijn?
14:20 2IMPREZS presentatie hoogtepunten door Madeline Langlois
14:45 Koffiepauze
15:00 Gast Key-note spreker Marieke Abbink-Pellenbarg, Managing Director van New Energy Coalition
15:20 Forumdiscussie
16:00 Afsluiting van het formele gedeelte
16:15 Start jubileumreceptie
18:00 Einde van het programma

Je bent van harte uitgenodigd voor ons 10-jarig jubileum. Je kunt je hier inschrijven. Doe dit voor 10 november. Dan weten wij op hoeveel gasten wij kunnen rekenen.

Mazars Education Day

Nieuwsbrief Mazars2

 

Vanwege de Dag van de Leraar en de opening van de Gi-Ga-Groen Kinderboekenweek hebben medewerkers van Mazars Accounts & Adviseurs op woensdag 5 oktober ICBS de Vredenburg voor een dag overgenomen. 

Mazars weet alles over cijfers, maar met duurzaamheidsonderwijs zijn ze weinig bekend mee. Energy Challenges heeft hier juist al jaren ervaring in. We hebben in opdracht van Mazars een afwisselend programma opgesteld voor alle klassen van ICBS de Vredenburg. Thema's als afval, energie, textiel en voeding zijn allemaal aan bod gekomen.

Zowel Mazars als ICBS de Vredenburg zijn erg postief. De medewerkers van Mazars kregen enorm veel energie van de enthousiaste leerlingen en ICBS De Vredenburg was enthousiast over het interactieve programma dat leerlingen uitdaagde. Dat horen wij graag! De uitgebreide reacties en foto's vind je in dit persbericht van stichting Meer Primair.

 

 

Doen jullie ook mee?

Scholen kunnen zich nog steeds aanmelden voor de Energy Challenges. Er is geen vaste startdatum voor ons project. We kunnen individueel afstemmen wat het beste bij jouw school past. Wil je Energy Challenges graag combineren met thematisch werken of bijvoorbeeld inzetten als speciaal project in een jubileumjaar? Dat kan zeker!

De vaste elementen tijdens de Energy Challenges zijn natuurlijk: een spetterende kick-off, bezoekjes van onze Razende Reporters die de leerlingen motiveren en enthousiasmeren en een leuke finale. Ook sluiten we onze Energiemanager Online aan om het energieverbruik te monitoren. Daarnaast gaan we met de leerlingen op energie-inspectie door de school. Voor de rest kunnen we het project naar wens invullen.
 
Neem vrijblijvend contact op met Energy Challenges: bel 085-0230342 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan maken we een afspraak om kennis te maken.

clouds-opacity
Image