Energy Challenges en Energie-Student slaan handen ineen

CUIJK – Energy Challenges heeft de handen ineen geslagen met Energie-Student. De studenten die allemaal een opleiding volgen op het gebied van klimaat en de energietransitie bezoeken als Razende Reporters de scholen die meedoen aan de Energy Challenges. “Zo maken de leerlingen ook echt kennis met studies en beroepen van de toekomst. Kennis die we de aankomende jaren hard nodig hebben”, aldus Ingrid Kloosterman van het energiebewustwordingsproject Energy Challenges.

Bewustwording

Scholen uit heel Nederland doen inmiddels mee aan dit project dat inzet op gedragsverandering. “Als we het over energiebesparing en duurzaamheid hebben, dan wordt er gekeken naar wat we direct kunnen aanpassen. Welke maatregelen we meteen kunnen treffen. Maar zolang we zelf niet veranderen, is dat natuurlijk dweilen met de kraan open. Leerlingen pakken dit echt heel snel op. Zo geven ze tijdens ons project aan dat een koelkast in iedere klas echt te veel van het goede is. En het digibord hoeft écht niet continu aan te staan.”

Energy Challenges

Kloosterman legt uit hoe het werkt. Bij Energy Challenges komen techniek en gedrag samen. Scholieren maken hier zelf het verschil. De jongeren worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Zo maken ze kennis met de wereld van duurzaamheid, energie en techniek. Ze ontdekken hierbij ook hun eigen talenten.” Bijkomend voordeel gemiddeld besparen scholen 15% op hun energierekening, aldus Kloosterman. Het project is geschikt voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool én voor het eerste en tweede jaar van de middelbare school. Inmiddels hebben meer dan 230 scholen en 50.000 leerlingen meegedaan met de campagnes. Dit resulteerde in een besparing van meer dan € 900.000,- op de energierekeningen van de scholen.

Ontzorgt

De deelnemende scholen worden volledig ontzorgt door Energy Challenges. “We starten met een energiescan, die wordt uitgevoerd door een deskundig bedrijf. Vervolgens worden de slimme meters van de scholen aangesloten op ons eigen energiemonitoringssysteem. Tijdens het traject kan de actuele besparing via het digitale dashboard worden gecheckt. Voor de docenten hebben we daarnaast professionele begeleiding voor de inpassing van ons project in het lesprogramma.”

Razende Reporters

En tot slot zijn er de Razende Reporters. “Zij doen verslag van de voortgang, enthousiasmeren de leerlingen en geven ze – waar nodig – een zetje in de rug. We werken hiervoor samen met Energie-Student, die een poule van studenten hebben die studeren aan een hogeschool of universiteit op het gebied van klimaat en energietransitie. De meer dan dertig opleidingen zijn heel divers. En vaak hebben de leerlingen er zelfs nog nooit van gehoord. Zo staan er opeens rolmodellen voor de klas, die met hun verhalen vele leerlingen inspireren.”

Energie-Student

“Wie de studenten heeft, heeft de toekomst! Dat geldt zeker voor organisaties binnen de energietransitie”, vertelt Piet Speel van EnergieStudent. “Daarom bouwen wij aan een team van studenten die ondernemend, proactief en flexibel zijn in de energietransitie en de duurzame sector. De studenten leren de laatste theorie vanuit hun studie. Wij helpen ze met het opbouwen van praktische werkervaring en persoonlijke ontwikkeling op het gebied van ondernemen. Zo kunnen ze tijdens hun studie al een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de leefomgeving. De studenten voeren een breed scala aan opdrachten uit, zoals projectondersteuning, advieswerk, data- crunching, administratie, marketing, sales en persoonlijke assistentie. Met hun kennis, frisheid en creativiteit zijn ze nu al heel waardevol voor organisaties waaronder Energy Challenges.”

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Energy Challenges: Ingrid Kloosterman

www.energychallenges.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 085-0230342

 

EnergieStudent: Piet Speel

www.energiestudent.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0612278567

Tags: , , , ,