Op weg naar duurzame scholen!

Energy Challenges daagt scholieren uit!
CUIJK – “Als we het over energiebesparing en duurzaamheid hebben, dan wordt er gekeken naar wat we direct kunnen aanpassen. Welke maatregelen we meteen kunnen treffen. Maar zolang we zelf niet veranderen, is dat natuurlijk dweilen met de kraan open. Wij zetten daarom in op gedragsverandering”, aldus Ingrid Kloosterman van Energy Challenges – het energiebewustwordingsproject waar scholen uit heel Nederland aan mee kunnen doen.
 
Bewustwording
Kloosterman legt uit hoe het werkt: “Bij Energy Challenges komen techniek en gedrag samen. Scholieren maken hier zelf het verschil. De jongeren worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Zo maken ze kennis met de wereld van duurzaamheid, energie en techniek. Ze ontdekken hierbij ook hun eigen talenten.” Bijkomend voordeel: gemiddeld besparen scholen 15% op hun energierekening, aldus Kloosterman. Het project is geschikt voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool én voor het eerste en tweede jaar van de middelbare school. 
 
De mentaliteitsverandering op het gebied van duurzaamheid merk je bij de leerlingen. Kloosterman vertelt trots: “Waar ik tegen mijn kinderen nog wel eens zeg ‘doe die deur eens dicht!’, daar gaf een leerling op een deelnemende school mij datzelfde standje. Op zo’n moment weet ik: het project is geslaagd. Maar denk ook aan leerlingen die aangeven dat een koelkast in ieder klaslokaal echt te veel van het goede is. En dat het digibord écht niet continu aan hoeft te staan.” Het idee voor Energy Challenges is acht jaar geleden in Groningen ontstaan. Inmiddels hebben al meer dan veertigduizend leerlingen van zo’n 170 scholen in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken aan het project deelgenomen.
 
We zijn weer gestart
 
Doen jullie mee?
Scholen gezocht
Scholen kunnen zich nog steeds aanmelden, laat Kloosterman weten. Wat ze precies kunnen verwachten? “Vanuit Energy Challenges ontzorgen we de deelnemende scholen volledig. Zo krijgen ze vanuit ons professionele begeleiding voor de inpassing in de lesprogramma’s. Daarnaast hebben we voor de leerlingen razende reporters die verslag van de voortgang doen, ze enthousiasmeren en zo nodig een zetje in de rug geven. Via het digitale dashboard kan meteen de actuele besparing worden gecheckt. De slimme meters van de scholen worden namelijk aangesloten op ons eigen energiemonitoringssysteem.”
 
Het project start met een energiescan door een deskundig bedrijf. “De scholen hebben daar geen omkijken naar. Daarna volgt in januari de aftrap. Hoe? Dat is door COVID-19 nog onzeker. We hebben daarom voor onze hele campagne alternatieven in ontwikkeling. Afgelopen maart moesten we snel improviseren, dat is prima gelukt en heeft ook mooie dingen opgeleverd. Die zijn we nu aan het integreren in onze campagne. Komend jaar laten we ons niet meer verrassen. Voor alle scenario’s liggen de draaiboeken klaar”, aldus Kloosterman. Ze vertelt verder: “Na de kick-off zijn de leerlingen aan zet. Zij kunnen sterren verdienen voor hun prestaties. De mooiste, beste en origineelste campagnes maken vervolgens kans op prijzen tijdens de grote finale in juni.” 
 
Samenwerking bedrijfsleven
Dat Energy Challenges zo’n succes is, heeft mede te maken met het enthousiasme uit het bedrijfsleven. “We zoeken daarbij nog steeds naar bedrijven uit de diverse regio’s die dit initiatief een warm hart toe dragen. Dat zijn partners die mee willen denken in het spel rondom kennis, innovatie, techniek en advies. Zij helpen de scholen een handje om hun energievoorziening op peil te krijgen en te houden. Daarnaast is het natuurlijk ook een kans om extra in the picture te komen bij de jongeren en ze te enthousiasmeren voor energie-gerelateerde beroepen.”
 
Kloosterman is niet de enige die achter dit initiatief staat. In alle regio’s zijn provincies en veel gemeenten betrokken. Ook de Europese Unie steunt dit project. Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen, is de beschermvrouwe van Energy Challenges. 
 
Deelnemen?
Interesse in deelname? Neem vrijblijvend contact op met Energy Challenges: bel 085-0230342 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op www.energychallenges.nl lees je alles over het project.  van blokken en de opties voor algehele opmaak? Sla dan uw blok op of klik op de buitenkant van uw nieuwsbrief.
 
Dan nog even dit
Brabant geeft Energie!
De Provincie Brabant - Brabant geeft Energie heeft een interview gehouden op basisschool de Peppels in Boxmeer om te horen hoe de leerlingen de Energy Challenges afgelopen schooljaar hebben ervaren. Wij kunnen het zelf niet beter onder woorden brengen!
 
Tags: , , , ,
clouds-opacity
Image