Finale 2019 - Energy Challenges Noord

Afgelopen vrijdag vond de Finale van Energy Challenges plaats. Dit keer in de Rodenburger sporthal in Leek. Zeventien scholen kwamen bij elkaar om hun resultaten aan elkaar te laten zien, het beloofde dus weer een energieke ochtend te worden met unieke momenten. 

Opening 
De finale werd om 10:00 uur geopend door Raynaud Ritsma, hét gezicht van Energy Challenges. Op het podium werden de juryleden voorgesteld en werd er verteld welke prijzen er te winnen vielen! Dit jaar waren er weer drie fanatieke juryleden: Hielke Westra, Wethouder Duurzaamheid van de Gemeente Westerkwartier, Marieta Schreur bestuurder van Zienn en het Kopland én als kers op de taart Nienke Homan gedupeerde voor GroenLinks Groningen.

Presentaties Voortgezet Onderwijs
Om 10:30 uur vonden de presentaties van het voortgezet onderwijs plaats, dit jaar was het Montessori uit Groningen aanwezig in Leek. In het theater van de Rodeburghal gaven vier groepen geweldige presentaties over hun verantwoordelijkheden voor duurzaamheid in de school. De jury was zeer onder de indruk! 

Energiemarkt Basisonderwijs
Om 10:45 uur startte de leerlingen van het basisonderwijs met het presenteren van hun campagne, doormiddel van een eigen marktkraampje. Tijdens die presentaties liep de jury om alle kraampjes te beoordelen. Ook mochten de kinderen zelf hun stem uitbrengen, de school met de meeste stemmen kreeg de publieksprijs. Dit jaar gingen de meeste stemmen naar ’t Fundament uit Lutjegast! 

En ondertussen…
Ondertussen hielden de leerlingen zich bezig met de ‘Crazy88’ een onwijs groot spel met maar liefst 88 kleine opdrachten. Hoe meer opdrachten er werden voltooid hoe meer kans op een leuke prijs. Opdrachten zoals spijkerpoepen, ezeltje prik, eierloop, touwtjespringen, photobooth, waterstofproefjes, smoothiefietsen en zelfs de Energietruck van Morgen kwamen voorbij. 

Een uniek moment was ook dat er een onlineverbinding met scholen uit België, Duitsland, Engeland & Denemarken heeft plaatsgevonden. Speciaal voor de drie scholen die deelnamen aan de Internationale Energy Challenges. 

Afsluiting 
Om 11:30 vond de prijsuitreiking plaats en kregen alle deelnemers een welverdiende medaille. De hoofdprijs ging naar de Pendinghe uit Groningen. De jury vond hun kraampje er heel bijzonder uitzien en was onder de indruk van hun acties, bijvoorbeeld dat ze ervoor gezorgd hebben dat de hele school een dopper krijgt in het kader van de plastic soep. Na de prijsuitreiking, konden de leerlingen natuurlijk niet naar huis zonder nog een keer de Energy Challenges rap te zingen, “Ga bespare man!”. Na de rap vertrokken de leerlingen, na een zeer geslaagde ochtend, vol energie naar huis!

Tags:
clouds-opacity
Image