OBS de Cocon uit Alkmaar wint Energy Challenges Noord Holland

OBS de Cocon uit Alkmaar wint Energy Challenges Noord Holland

Strijd van 14 basisscholen uit Noord-Holland om beste duurzaamheidscampagne tijdens Energy Challenges 2017-2018!

Het dak ging eraf tijdens de finale van de Energy Challenges afgelopen donderdag 31 mei in de Cultuurkoepel Heiloo. Ruim 300 leerlingen van 14 basisscholen uit regio Alkmaar lieten middels eigen ingerichte marktkramen zien wat hun verrichte inspanningen zijn voor de Energy Challenges en wat ze voor resultaten hadden geboekt. Met zijn initiatief #Toekomststoel sprak eregast Jan Terlouw de kinderen toe over het belang van de toekomst. Onder het toeziend oog van Jan Terlouw won OBS de Cocon uit Alkmaar de Energy Award 2017-2018. 

Finale Energy Challenges
De finale op 31 mei 2018 in de Cultuurkoepel Heiloo was het bekroningsmoment van het campagneseizoen van Energy Challenges. Vanaf begin dit jaar zijn 14 basisscholen uit regio Alkmaar actief bezig geweest met de Energy Challenges. De ruim 300 leerlingen zijn middels de diverse challenges uitgedaagd en hebben ieder op eigen wijze campagne gevoerd voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school en in hun omgeving. Donderdag 31 mei presenteerden alle leerlingen hun resultaten aan de jury én eregast Jan Terlouw! Er werd een energiek feest gehouden voor de leerlingen en mooie prijzen uitgereikt.   

Leerlingen stimuleren duurzaamheid 
Openbare basisschool de Cocon uit Alkmaar won de Energy Awards 2017 – 2018 en mag binnenkort naar AZ voor een voetbalclinic en rondleiding. Zij plaatsten hun toekomststoel (naar het initiatief van Jan Terlouw) in de theaterfoyer van Theater de Vest in Alkmaar. De enthousiaste leerlingen richtten hun campagne voornamelijk op waterbesparing en het reduceren van plasticgebruik. De leerlingen schreven een uitgebreid plan van aanpak en organiseerden in de school in Alkmaar een groot evenement inclusief quiz en veel informatie voor ouders en alle klassen. Ze hadden zelfs een grote plastic-soep gemaakt! Een leerkracht geeft aan: “We werden zelfs door de leerlingen aangesproken op ons gedrag! Als ik te lang de kraan aanliet, kreeg ik dat gewoon te horen.” Christelijke basisschool Het Baken uit Sint Pancras ging naar huis met de tweede prijs en mag met de complete klas naar het nieuwe circulaire pand van Alliander voor een rondleiding en speurtocht.

Jan Terlouw geeft de toekomst een stem 
Tijdens de finale van Energy Challenges nam Jan Terlouw zelf het woord over zijn initiatief de #ToekomstStoel en luisterde hij aandachtig naar wat de leerlingen de afgelopen maanden hadden gedaan voor de Energy Challenges. Met zijn initiatief #Toekomststoel roept schrijver Jan Terlouw iedereen op om de toekomst ten alle tijde mee te laten wegen in onze besluitvorming. In zijnboek ‘Het hebzuchtgas’ vertelt hij over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en onze verantwoordelijkheid daarin, en het is de aanleiding geweest voor het initiatief #Toekomststoel. Door een lege stoel bij te plaatsen voor de toekomst wordt letterlijk een plek gecreëerd voor, en een stem gegeven aan de toekomst. Klas op Groen ondersteunt samen met Energy Challenges het initiatief #Toekomststoel en spoort kinderen aan zelf een willekeurige stoel te pimpen of er een te maken en deze aan te bieden aan bedrijven of gemeenten in hun eigen regio. Kinderen geven de toekomst op die manier letterlijk een plek en brengen het gesprek over een duurzame toekomst op gang met bedrijven en gemeenten. De J.D. van Arkelschool uit Broek op Langedijk, de Niko Tinbergenschool uit Schagen en de Helix uit Heerhugowaard kregen met hun mooie Toekomststoelen een gesigneerd boek van Jan Terlouw persoonlijk door hem uitgereikt mét een warme knuffel.   

Energy Challenges 
Tijdens het campagneseizoen van Energy Challenges gaan de teams op onderzoek uit in de wereld van energie, techniek, en duurzaamheid en zetten ze hun kennis om in actie en resultaat. Ze werken aan verschillende opdrachten en verdienen daarmee ‘Energy Stars’ als er een opdracht vervuld is. De opdrachten zijn uitdagingen om zoveel mogelijk energie te besparen, minder afval te creëren en zuiniger om te gaan met water op hun eigen basisschool. Elke deelnemende basisschool uit de regio vormt een team van ‘energizers’ die het voortouw neemt om school en omgeving te verduurzamen, totaal ruim 300 leerlingen. Komend schooljaar zal Energy Challenges weer worden georganiseerd. 

Tags: