Techniek bij Energy Challenges, hoe werkt dat?

Technisch specialist Dennis de Vries verzorgt alles op het gebied van techniek voor onze Energy Challenges scholen. Maar Dennis, wat doet een technisch specialist eigenlijk?

Als technisch specialist verzorgen we de techniek op de schoolgebouwen. Dit houdt in dat we de scholen bezoeken en als eerste een inventarisscan houden bij het schoolgebouw. Hierbij verzamelen we eerst algemene informatie over de school. Wanneer is het gebouwd is en wat de oppervlakte van het gebouw is zijn hier belangrijk. Vervolgens inventariseren we de bouwkundige informatie over vloeren, gevels, daken en isolatie. Ook kijken we naar de installaties: hoe wordt het gebouw verwarmd, gekoeld en hoe wordt er geventileerd. Maar bovenal: wat voor verlichting zit er in de school?

Tijdens de inventarisscan onderzoeken we ook alle elektriciteitsverbruikers in de school. Van elk elektrisch apparaat noteren we het vermogen in wattage. Zo bepalen we wat de grootste type verbruikers zijn. Ook weten we in welke ruimte het meeste energie verbruikt wordt. Als laatste vragen we bouwkundige- en energie gerelateerde gegevens op uit het verleden om een nulmeting op te stellen. Dit alles verwerken we in het maatwerkadviesrapport. Hierin trekken we conclusies over verbruik en geven we advies aan de school waar energie bespaard kan worden. Dit doen we door het maatwerkadviesrapport af te sluiten met het adviseren van technische- en organisatorische maatregelen. Zoals het isoleren van het gebouw of het toepassen van duurzame installaties.

     

Een onderdeel die wij ook als technisch specialist verzorgen is de thermografische scan. Hierbij gaan we met een warmtebeeldcamera rondom de school om warmtebeeldfoto’s te maken van de buitengevels. Door middel van infraroodstraling wordt de temperatuur van de buitengevel hierbij in kleur aangegeven. Op plekken waar hoge temperaturen zijn te vinden bevinden zich warmtelekken. Hier gaat veel energie verloren. De scan doen we samen met de leerlingen van de deelnemende scholen. Zij ervaren dit altijd als zeer leuk en leerzaam. Van deze scan worden de belangrijkste foto’s toegelicht in het maatwerkadviesrapport, waarbij er ook advies wordt gegeven met te nemen maatregelen.

One thought on “Techniek bij Energy Challenges, hoe werkt dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *