Teamcoach van de maand Utrecht: Vince Oonk van Leidsche Rijn College

Vince Oonk is teamcoach van Energizer Team You Only Live Green van het Leidsche Rijn College. Zij zijn, samen met coach Marit erbij, de uitdaging aangegaan om hun school duurzamer te maken. Het team is ‘klaar’ met de challenge, maar zullen hun duurzame plannen voortzetten en de acties die zij in petto hebben voltooien. Afgelopen 4 april hebben zij hun event georganiseerd en wat was het een succes! De Energizers hebben alle sterren ontvangen behalve ster 7, want daar gaan ze nog iets moois voor doen. Om zijn harde werk te belonen is Vince teamcoach van de maand. Eens zien wie Vince eigenlijk is en wat hem drijft.

 

Dit is Vince

Vince is fulltime aardrijkskunde docent op het Leidsche Rijn College in Utrecht. Voorheen heeft hij Sociale Geografie gestudeerd en hij heeft de lerarenopleiding gedaan. Nog niet zo lang geleden is hij afgestudeerd, dus hij is eigenlijk ‘net’ op het LRC begonnen. ‘’Ik heb stagegelopen op deze school en had direct een klik met iedereen. Ook woon ik zo ongeveer om de hoek, dus het was eigenlijk ideaal. Uiteindelijk kreeg ik een baan aangeboden en ben ik dus gebleven,’’ vertelt Vince.

Tijdens zijn studie is hij door de jaren heen eigenlijk steeds bozer geworden op hoe het met de wereld gaat. Daar wil hij graag iets aan doen en dat is ook de reden waarom hij mee heeft gedaan aan Energy Challenges. Hij vindt dat klimaatverandering en duurzame energie een grotere plek moet krijgen in het onderwijs. ‘’Ik zou er wel een vak van willen maken. Aardrijkskunde zou bijvoorbeeld ook aangevuld kunnen worden met dit thema,’’ zegt Vince.

Zelf is Vince van jongs af aan geleerd dat het belangrijk is om je te bekommeren om anderen. ‘’Je moet mensen helpen waar je kunt, je voelt je verantwoordelijk voor de zorg van anderen en dus ook voor je omgeving,’’ legt Vince uit.

 

De Energizers motiveren

Het leukste aan Energy Challenges vind Vince dat de leerlingen bepalen wat er gebeurt, ook omdat ze je vaak verrassen met de kennis en ideeën die ze hebben. ‘’Ik had altijd zin in de sessies met het team, de leerlingen motiveren je met hun energie en ik wil ook zeker nog een keer mee doen met Energy Challenges,’’ vertelt Vince enthousiast.

 

Droom

Een droom van Vince is om binnen het onderwijs een vak vorm te geven over dit thema, maar ook zou hij wel ieder land van de wereld willen zien.

Een tip die Vince mee wil geven aan andere teams is om niet bang te zijn om ambitieus te zijn. ‘’Je hoeft je doel niet binnen een jaar te volbrengen, maar je kan het doorgeven.’’

 

‘Als ik het voor het zeggen zou hebben…’

Tenslotte maakt Vince dezelfde zin als zijn voorgangers af als:

‘Als ik het voor het zeggen zou hebben, zou de school volledig energie-neutraal zijn. Ook qua materiaal wat gebruikt wordt.’

 

Top gedaan, Vince. Ik ben trots op wat team You Only Live Green heeft neergezet en ben benieuwd wat ster 7 nog gaat opleveren! Volgende maand is er weer een nieuwe teamcoach van de maand, dus houd de website in de gaten.

 

Razende groetjes,

 

Lisanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *