Hoe werkt het?

HET PROJECT

Energy Challenges is het project waar gedrag en techniek samenkomen en jongeren het verschil maken!

Jongeren op basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school! Spelenderwijs ontdekken jongeren hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek.

Energy Challenges bestaat uit een campagnetraject en een techniektraject. Deze pagina geeft een overzicht van de activiteiten tijdens het jaar van deelname.

DE CAMPAGNE

De Energy Challenges daagt jongeren op basis- en voortgezet onderwijs uit tot een duurzaamheidscampagne. Elke school vormt een team van ‘Energizers’. Dit team neemt het voortouw om de school en zijn omgeving te verduurzamen! Tijdens de campagne gaan de teams op onderzoek uit in de wereld van energie, techniek en duurzaamheid.

Het project laat leerlingen zien wat hun invloed is op de energierekening van de school en hoe ze deze rekening door gedrag kunnen beïnvloeden. De leerlingen worden uitgedaagd om, als eigenaar van deze energierekening, het energieverbruik te verlagen. Alleen al door gedrag kun je 15% besparen!

De sterren

De Energizers krijgen een grote poster waarop ze acht gouden sterren kunnen verdienen voor hun prestaties. De stappen van de sterren dagen uit tot originele en creatieve acties die aansluiten bij de school, omgeving en de talenten van de jongeren. Het gezicht van Energy Challenges, Raynaud Ritsma, heeft voor elke ster een videoboodschap ingesproken met extra uitleg over de sterren, deze vind je hier!

De Razende Reporter

De Razende Reporter is hét gezicht van Energy Challenges voor de deelnemende leerlingen. Tijdens de campagne zal hij of zij drie keer op schoolbezoek komen om de Energizers te begeleiden, te beoordelen, te belonen en te motiveren! De Razende Reporter staat klaar om alle vragen van de leerlingen en de docenten te beantwoorden.

Gaat iets niet goed? Is het lastig? De Razende Reporter zorgt ervoor dat er nieuwe energie in de Energy Challenges campagne komt als deze even stil komt te liggen.

Naast de verantwoordelijkheid tegenover de Energizers is de Razende Reporter ook enthousiast bezig met de promotie van de campagne! Hij of zij legt verslag van de schoolbezoeken en de voortgang van de campagne in de vorm van artikelen, foto’s, video’s. Deze zullen altijd op de website en Social Media verschijnen!

Kick off en Finale

Het campagneseizoen begint met een knallende kick-off in januari en eindigt met een feestelijke finale in juni.

Tijdens de Kick off komen alle scholen die mee doen aan Energy Challenges bij elkaar. De teams van Energizers mogen zichzelf presenteren in een video en krijgen energieke workshops over de onderwerpen. Dit gaat ze helpen bij het opzetten van de campagne!

De finale is het bekroningsmoment van de campagne! Alle teams van Energizers mogen presenteren wat ze allemaal gedaan hebben in vijf maanden. Hoeveel is er bespaard? Wie heeft de mooiste campagne gemaakt? Welke school heeft de meest originele acties gevoerd? De jury bepaalt samen met de Razende Reporters wie er in de prijzen vallen!

De Energy Experience

Tijdens de campagne kunnen teams ook gebruik maken van de Energy Experiences. Dit zijn excursies en ervaringen op het gebied van energie, techniek en duurzaamheid.

* Per regio zijn er kleine verschillen in de opzet van de campagne en het gebruik van de sterren.

TECHNOLOGY

Besides behavior, technology plays an important role in the Energy Challenges. At first, a Quickscan is made of the school building and the installation. Based on that, the technical specialist knows what measuring equipment needs to be installed. After this, the standards usage of the school is determined and the monitoring is installed. Then, a 0 measurement can be made. Based on this measurement, the equipment of the school is adjusted and a measuring instrument is installed which students, teachers and the directors can use to read the exact energy usage. This way, they can see the effect of their actions immediately! Also, a tailormade advice is given to the school to make the building more sustainable. Every region has a technical specialist who guides schools through this process.

Tailor-made advice

During the challenge year, a tailor-made advice of the school building is made based on an extensive inventory. This advice offers perspective on enhancing sustainability extensively by looking at construction, installation methods and energy-management. With the tailor-made advice, action-focused recommendations are offered to the school. With this, the school direction can easily set course to a dramatically more sustainable building.

Energie Manager Online (EMO)

EMO is the energy-monitoring tool that is going to help reduce the energy-usage of the school. It is a website that shows the usage- and the costs of gas and electricity. The technical specialist and the Raging Reporter explain to children how they can use this program. In that way, children can daily measure the school’s energy-usage and even better, see the effects of their actions!

Image
clouds-opacity